Sayfalar

28 Şubat 2013 Perşembe

Dilekçe yazarken dikkat etmemiz gerekenler

Dilekçe yazmak istiyorsunuz ama nasıl yazmanız gerektiği konusunda bilginiz yok. Biz de sizin için gerekli olan maddeleri, yapmanız gerekenler ve yapmamanız gerekenleri bir arada topladık.

Dilekçe yazarken yapmanız gereken bazı hususlar şöyledir:

  1. A4 kağıdına, çizgisiz beyaz kâğıda yazılmalıdır. Yarım kâğıt kullanmamak gerekir. Kâğıdın arka yüzüne geçmemelidir. Genelde ihtiyaç duyulmaz ama ihtiyaç durumunda ikinci kâğıt kullanılmalıdır.
  2. Daktilo, Bilgisayar veya dolma (tükenmezde olabilir) kalemle (siyah veya mavi renkte olmasına özen gösteriniz) yazılabilir.
  3. Yazdığınız sorun hangi bölümü ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır.
  4. Yer ve tarih muhakkak belirtilmelidir.
  5. Ciddi, resmî, saygılı bir dil ve üslûp kullanılması gerekmektedir.
  6. Gereksiz ayrıntılar değil, sorun, durum ya da dilek kısa ve açık ve basit olarak ifade yazılmalıdır. 
  7. İstenen şey kanunlara aykırı olmamalıdır, yasal çerçeve kesinlikle aşılmamalıdır. Bir şikâyet söz konusuysa sorun mutlaka belgelerle ve tanıklara dayandırılarak bilgilendirilmelidir.
  8. Eğer üst makama yazılmışsa “…durumu bilgilerinize arz ederim.”,
  9. Eğer üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa  “Gereğini saygılarımla arz ederim.”,
  10. Eğer yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa “ İzninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
  11. Yazım ve noktalama kurallarına muhakkak dikkât edilmelidir.
  12. Dilekçe sahibi adını, soyadını ve açık adresini belirtmelidir.
  13. Bir dilekçede sadece bir imza bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Ortak bir konuda birden fazla kişi aynı dilekte bulunacaksa bunlar da dileklerini ayrı ayrı dilekçe yazılmalıdır.
  14. Dilekçeye eklenecek ekstara belgeler yazının sonunda “ekler “ başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.

1 yorum:

  1. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. Bu dürüst ve tanrı bir kredi ile bana yardım eden adam kredi borçlandırıcıdan korktum 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil